Forside Politik Kommentarer 2010 Lav pris på banklå...

Lav pris på banklån hjælper dansk økonomi

25. juni 2010

Nye tal fra Nationalbanken viser, at prisen på banklån fortsat ligger på et meget lavt niveau - både for erhvervs- og privatkunder. Den lave pris er med til at øge både virksomhedernes investeringslyst samt det private forbrug og er derfor med til at sætte gang i dansk økonomi.

Virksomhederne har siden årsskiftet sparet 3,7 mia. kr. i renteudgifter i forhold til samme periode sidste år, når lån i samtlige valutaer medregnes (se figur 1). Renten på udestående lån til virksomheder var således nede på 4,3 procent i maj måned, hvilket er det laveste niveau i mere end 7 år. Den lave pris på banklån er afgørende for mange danske virksomheder, der fortsat står over for store udfordringer som følge af den økonomiske afmatning.

Privatkunder har også oplevet store besparelser på deres banklån. Husholdningernes rentebetalinger til bankerne er faldet med 3,6 mia. kr., hvis man sammenholder perioden fra januar til maj i år med samme periode sidste år. Den gennemsnitlige udlånsrente til privatkunder var rent faktisk rekordlav i maj, nemlig 5,4 procent. Den lave pris på penge er uden tvivl med til at holde gang i det private forbrug, og det er en vigtig nøgle til at få gang i væksten.

Det er vigtigt at være opmærksom på betydningen af den lave udlånsrente for dansk økonomi. Det bør indgå i overvejelserne, når den nye regulering af finanssektoren skal udformes. Uhensigtsmæssig regulering kan nemlig gøre det dyrere at låne penge.

Figur 1: Virksomheders og husholdningers renteudgifter på banklån (optaget i alle valutaer). Klik på figuren for at se den i pdf.

 

Virksomheders_og_husholdningers_renteudgifter_paa_banklaan_432_250610

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her