Forside Politik Kommentarer 2010 Lavkonjunkturen pr...

Lavkonjunkturen præger fortsat bankernes udlån

26. januar 2010

Bankernes udlån til virksomheder faldt med 2 procent, mens udlån til husholdninger er uændret. Økonomisk krise og tilbageholdende forbrugere er baggrunden for det lavere udlån.

Nye tal fra Nationalbanken viser, at bankernes udlån til virksomheder faldt fra november til december med 2 procent, mens udlånet til husholdninger er uændret, når der tages højde for sæsonudsving. Sammenlignes bankernes udlån med året før, så er udlån til virksomhederne faldet med 12 procent, mens udlån til husholdninger er faldet med 2 procent.

Årsagen til faldet er, at Danmark har oplevet en markant økonomisk afmatning det seneste år. Den økonomiske krise har skabt et mindre behov for finansiering af ordrer og nye investeringer i virksomhederne, mens husholdningerne har holdt igen med lån til forbrug.

Dansk økonomi har det seneste kvartal vist tegn på bedring, men det er endnu ikke slået igennem på virksomhedernes behov for ekstern finansiering. Finansrådets beregninger viser, at der som oftest går op til et år, før et konjunkturopsving slår igennem i bankudlånet.

Bankerne har reageret på de positive tegn i dansk økonomi. Ifølge Nationalbankens seneste udlånsundersøgelse har bankerne således lempet kreditpolitikken en anelse over for virksomhederne i 4. kvartal 2009. Og hvis bedringen i økonomien bider sig fast, så tyder meget på, at udlånet til virksomhederne vil stige i 2010.

Se figur (pdf)

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her