Forside Politik Kommentarer 2010 Tre unge danskere ...

Tre unge danskere vinder europæisk iværksætterpris

5. juli 2010

Tre nyudsprungne studenter fra Midtfyns Gymnasium vandt fredag aften den internationale finale i iværksætterkonkurrencen European Business Games i den franske by Limoges.

I april havde de vundet den danske finale i Finansrådet med konceptet til et elektronisk menukort, hvor gæsterne på en touch screen kan se, hvilke ingredienser der er i retterne, hvor ingredienserne kommer fra, og som børnene kan spille computerspil på, mens familien venter på maden.

Den unge trio, der består af Josefine Nørgaard, Christine Pedersen og Nick Bakkegaard, var meget overraskede over at blive udråbt til vindere foran de 10 andre deltagende europæiske lande.

EBG_2010_dansk_hold_finale_Frankrig_432_050710

Josefine, Nick og Christine

 

- Først sad vi bare i et minut og kiggede på hinanden. Det er stadig ikke rigtig gået op for os, fortæller Josefine Nørgaard.

- Nu kan det godt være, vi igen skal overveje, om vi selv har mod på at realisere vores elektroniske menukort. Måske kommer vi frem til, at vi ikke selv har midlerne til det. Men det kan være, at der er andre, der er interesserede i at købe ideen og sætte menukortet i produktion, siger Josefine Nørgaard.

De tre kvikke hoveder fik ideen til et elektronisk menukort og lavede en tilhørende forretningsplan til iværksætterkonkurrencen European Business Games som et projekt i faget erhvervsøkonomi i 3. g.

Finansrådet er hovedsponsor for EBG i Danmark. Bankerne har ligesom andre dele af samfundet gavn af og behov for et velfungerende erhvervsliv.

- Med European Business Game er vi med til at skabe en iværksætterkultur blandt de unge på gymnasieniveau. Uddannelse spiller en vigtig rolle, og virksomhedsforståelse bør være en del af pensum på alle niveauer i uddannelsessystemet, siger Finansrådets direktør Jørgen A. Horwitz.

En ny EBG-konkurrence begynder igen efter sommerferien. Klik på linket for at læse brochuren med information om EBG og tilmelding.

Før ideerne ud i undervisningen (pdf)

European  Business Games - konkurrencens website

Fakta om European Business Game

European Business Game (EBG) er en international konkurrence for unge på gymnasieniveau. I Danmark deltager godt 600 elever fra landets gymnasier. EBG blev startet i Italien og har nu eksisteret i Danmark i 19 år.

Finansrådet er hovedsponsor i Danmark, og konkurrencen afholdes i tæt samarbejde med Foreningen af Lærere i Erhvervsøkonomi og Driftsøkonomisk Forening. Samarbejdspartner er DI Handel.

Formålet med EBG er, at eleverne gennem en kombination af en konkret forretningsplanlægning, et internationalt krav og konkurrencemomentet får mulighed for både holdningsmæssigt og praktisk at opleve de udfordringer, der findes i erhvervslivet, og de lærer, at livet i en virksomhed er præget af konstante forandringer.

Formålet er også at stimulere samarbejdet og dialogen i erhvervslivet - herunder både virksomheder og landets banker.

Fakta om iværksætteri

I gennemsnit etableres mere end 18.000 nye danske virksomheder årligt. De nye virksomheder bidrager blandt andet til Danmarks vækst og konkurrenceevne. Iværksætterne skaber knap en tredjedel af alle nye job i Danmark. Det svarede gennemsnitligt til 86.000 nye job om året i perioden 2003 til 2006.

Regeringen har sat to ambitiøse mål for dansk iværksætteri. For det første skal Danmark fortsat være blandt de europæiske lande, hvor der hvert år startes flest nye virksomheder. For det andet skal Danmark i 2015 være blandt de lande i verden, hvor der er flest vækst-iværksættere.

Det nuværende niveau for start af ny virksomhed er det laveste i 10 år. Foreløbige tal fra andre lande viser samme tendens. De foreløbige tal indikerer dog, at faldet i opstart i Danmark og USA er større end i andre lande.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her