Forside Politik Kommentarer 2010 Udlånet til virkso...

Udlånet til virksomheder stabilt

22. december 2010

Bankernes og realkreditinstitutternes udlån til virksomheder er stabilt i forhold til samme måned sidste år, jf. nedenstående figur. Det viser Nationalbankens balance- og strømstatistik for MFI-sektoren for november 2010.

I november 2010 var udlånet til virksomheder på 1.075 mia. I forhold til november måned sidste år er udlånet faldet fra 1.078 mia., hvilket er et fald på 0,3 pct.

Figur 1: Bankers og Realkreditinstitutters udlån (klik på figuren for at se den i pdf)

Bankers_og_realkreditins_udlaan_432_221210

Bankers udlån til virksomheder er faldet med 6 pct. i forhold til samme måned sidste år. Denne udvikling skyldes ifølge Nationalbanken især, at enkelte udlånsforretninger med store industrivirksomheder er ophørt, således at udviklingen kan tilskrives få virksomheder. Derudover viser nye tal fra i dag, at erhvervsvirksomheders realinvesteringer er faldet det seneste år, mens opsparingen er stigende. Det betyder, at virksomheder er i gang med at nedbringe gælden.

En ny temapublikation fra Danmarks Statistik i dag viser desuden, at kun hver tiende virksomhed forventer, at adgang til lånefinansiering kan blive en udfordring i de kommende år. Til gengæld forventer hele 6 ud af 10 virksomheder, at den økonomiske situation kan lægge en begrænsning på deres vækst.

Den finansielle sektors udlån til personligt ejede virksomheder udgjorde i november 2010 521,5 mia. kr. For et år siden udgjorde udlån til personligt ejede virksomheder 500,2 mia. kr. Således er udlånet fra den finansielle sektor til personligt ejede virksomheder steget med over 4 pct. på et år.

Udlån til husholdninger har ligeledes været stabil over det seneste år, og i november 2010 udgør lån til husholdninger 2.329 mia. kr., en stigning på over 50 mia. i forhold til samme måned sidste år, hvilket betyder en årlig vækst på 2,2 pct.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her