Forside Politik Kommentarer 2011 ATP statsbank er u...

ATP statsbank er ulige konkurrence

12. januar 2011

Finansrådet advarer mod regeringens forslag om at give ATP ret til fuldt ud at eje finansielle virksomheder i konkurrence med de kommercielle finansielle virksomheder.

En bank, hvis væsentligste grundlag for funding er midler, der opkræves af lønmodtagerne ved lov, giver en helt urimelig konkurrencefordel og er de facto at regne for en statsbank.

En statsbank kan ydermere opnå særlig gunstig rating og kan derfor skaffe kapital fra pengemarkedet på mere gunstige vilkår end private virksomheder, idet ATP som offentlig institution med lovbundne midler må forventes at komme deres datterselskaber til hjælp med yderligere kapitalindskud, hvis det bliver nødvendigt.

Da det er et lovkrav, at danske lønmodtagere er kunder hos ATP, har ATP ikke samme markedsføringsomkostninger, som resten af branchen har, ligesom ATP - med kun ét produkt på hylden - heller ikke har udviklingsomkostninger. Derfor vil det skabe en ulige og ublu konkurrence, hvis ATP får lov til at drive finansielle virksomheder.

Finansrådet er naturligvis tilhænger af konkurrence - så længe det foregår på lige vilkår. Alle andre banker i Danmark skal konkurrere om kunderne og indtægterne. Derfor er det grundlæggende forkert at give ATP adgang til fuldt ud at eje finansielle virksomheder.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her