Forside Politik Kommentarer 2011 Bankernes udlån pr...

Bankernes udlån presses udefra

22. december 2011

Bankernes udlån til erhvervslivet fortsætter med at falde. Fra januar i år til november er udlånet faldet med 8,8 pct., svarende til 43,2 mia. kr. Det viser nye tal fra Nationalbanken.

Faldet i udlånet er først og fremmest et udtryk for, at den samfundsøkonomiske situation er presset. Bankerne har derfor strammet kreditpolitikken gennem krisen. Det har især manifesteret sig i højere udlånsrenter. Det skyldes en kombination af flere ting.

For det første har den svære tid medført, at efterspørgslen efter banklån er betydeligt mindre, end da udsigterne var bedre. Virksomhederne har selv vanskeligere afsætningsvilkår, og det betyder blandt andet færre investeringer og ansættelser. Virksomhedskonkurser er endnu på et højt niveau, og forventninger til fremtiden er ikke særligt lovende. I industrien venter næsten lige så mange en dårligere konjunktursituation som en bedre, se figuren herunder.

Dernæst mødes bankerne med mange nye krav. Bankerne skal blandt andet have mere kapital for hver krone, de låner ud. Og så skal de holde flere likvide lavtforrentede aktiver og finansiere sig med længere løbetid. Tiltag, som er fornuftige nok, men i sin helhed har et stort omfang og vil koste dyrt for bankerne.

Den europæiske statsgældskrise har ligeledes øget usikkerheden mellem banker, og det er i dag vanskeligt eller meget dyrt at skaffe penge til at låne videre til bankkunderne. Og når bankernes råvarepris stiger, så stiger kundernes renter og gebyrer også. En højere rente betyder normalt lavere udlån.

Endelig har krisen og den følgende lavere økonomiske aktivitet medført, at bankernes tab og risici er blevet større, hvilket har dæmpet risikovilligheden.

(Klik på figur for at se den i pdf)

Oekonomien_halter_432_221211

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her