Forside Politik Kommentarer 2011 Gode ferieråd

Gode ferieråd

6. juli 2011

Her kan du læse nogle gode råd om, hvordan du bedst kan undgå ubehagelige overraskelser under og efter din rejse.

Før ferien

Sørg for alternative betalingsformer

Det er en rigtig god idé at have alternative betalingsformer med, hvis du mister dit kort, får det stjålet eller spærret. Vi anbefaler et ekstra kreditkort, fordi det er nemmest at have med at gøre.

Læs kortbetingelserne inden afrejse

Visa/Dankort er ikke alene om at være underlagt nogle restriktioner i udlandet. Mens restriktionerne er ens for Visa/Dankort, kan de variere meget afhængig af, om du vælger MasterCard, American Express, Diners eller et af de andre alternativer. De kan også variere fra kortudsteder til kortudsteder, så derfor er det klogt på forhånd at sætte sig ind i betingelserne for, hvor høj kortets beløbsgrænse er, hvad det koster at hæve på kortet osv.

Udnyt kortets fordele

Det kan betale sig at undersøge kortbetingelserne grundigt inden afrejse på flere områder. For mange kortselskaber tilbyder en række ekstra services til sine kunder, alt afhængig af hvilket kort og hvilket niveau (guld, platin osv.) de har. For eksempel tilbyder flere af selskaberne forskellige former for rejse- og bagageforsikring, så man kan spare penge på i feriebudgettet. Men undersøg nøje, om dækningen er grundig nok - og om forsikringen kun gælder, hvis rejsen er købt med kortet, som reglen ofte er.

Tjek udløbsdato

Du bør kontrollere udløbsdato på dit kort i god tid, inden du rejser, så du er sikker på, at du kan bruge kortet under hele rejsen. Udløbsdatoen står på forsiden af kortet og er opstillet i måned/år. Det vil sige, hvis der fx står 08/09 gælder kortet til og med august 2009. Fornyelseskortet modtager du automatisk i løbet af udløbsmåneden.

Informér evt. bank/kortudsteder

Fortæl banken eller kortudsteder om ferieplanerne, hvis du skal være på ferie i længere tid og kommer til at have et atypisk forbrug på dit kort. Oplys fx kontaktinformationer, hvis der skulle opstå en situation, hvor banken har behov for at komme i kontakt med dig.

 

Under ferien

Pas på pinkoden

Nøjagtigt som herhjemme gælder det også i udlandet om at holde et vågent øje med omgivelserne, når du taster din pinkode. Får du afluret din pinkode, og kortet bliver stjålet og misbrugt, risikerer du at skulle betale en selvrisiko på 1.100 kr. Har en kortholder været groft uagtsom, fx ved at have pinkoden liggende sammen med kortet, er selvrisikoen 8.000 kr.

Hold øje med kortet

Ligesom du skal være varsom med at beskytte pinkoden, skal du så vidt muligt heller ikke slippe kortet af syne i forbindelse med betalinger. Vi anbefaler også, at du jævnligt kontrollerer, at du ikke har mistet dine kort.

Opbevar ikke alle dine kort sammen

Kort skal opbevares med samme påpasselighed som kontanter, pas, sygesikringsbevis og lignende. Men du skal naturligvis ikke have det hele liggende sammen, da du risikerer at miste alt på en gang.

Kontroller kvittering

Du bør kontrollere dine kvitteringer og sørge for, at de altid er udfyldt, før du skriver under. Gem kopier af alle dine kvitteringer og automatudtræk, så du kan tjekke din konto efter endt rejse.

Hvis kortet er bortkommet eller du har mistanke om misbrug

Reagér øjeblikkeligt, hvis dit kort er bortkommet eller du får mistanke om, at det kan være misbrugt. Kontakt hurtigst muligt din bank/kortudsteder. Uden for bankens åbningstid kan du kontakte Nets på telefon: 44 89 29 29.

Kend beløbsgrænserne - især på Visa/Dankort

På Visa/Dankort kan du ved udenlandske betalinger kun bruge 20.000 kroner i løbet af 30 dage - både i hæveautomater og som betalinger. De 20.000 dækker alle transaktioner. Bliver beløbsgrænsen overskredet, bliver kortet afvist. Desuden kan du højst hæve 2.000 kr. om dagen på dit Visa/Dankort i kontantautomater.

Vær opmærksom på gebyrerne

Det er nemt at stikke kortet i en automat og hæve penge efter behov, men vær opmærksom på, at det koster lidt ekstra, hver gang automaten spytter penge ud. For Visa/Dankort er gebyret 30 kr. for at hæve op til 2.000 kr., mens det kan variere for andre korttyper.

Danske kroner kan være dyrere

Nogle udenlandske butikker tilbyder, at du kan vælge mellem at betale beløbet i danske kroner eller den lokale valuta, når du bruger dit kort.
Her skal du forholde dig til, at det ofte er lidt dyrere at vælge beløbet i danske kroner. Mange synes dog, det er en god service, for så ved man med det samme, hvad man har brugt og slipper for at stå og regne om, og det vil mange gerne betale lidt ekstra for.

Køb med kort koster en procent

Vær opmærksom på, at banken opkræver et omregningsgebyr på 1 procent, når du bruger dine kort i Europa, og 1,5 procent uden for EU. Gebyret dækker, at banken er sikret, hvis der er udsving mellem den danske og udenlandske valuta.

 

Efter ferien

Hold øje med kontoen

Det er en god idé at gemme dine kvitteringer og holde lidt ekstra øje med din konto efter en ferie og tjekke, at transaktionerne passer med det, du har brugt kortene til. Gør de ikke det, skal du øjeblikkeligt gøre indsigelse overfor din bank eller kortudsteder.

Overvej nyt kort efter Asien-rejser

I Asien har de ikke samme sikkerhedsforanstaltninger i forhold til at kryptere kreditkortoplysninger, som vi har herhjemme. Samtidig huserer en lang række kortsvindlere, og det betyder, at det kan være en god idé at få skiftet dine kort ud efter rejser til Asien. For det er ikke de små, lokale butikker og restauranter, der er problemet, men længere inde i systemet. Dermed kan svindlen også ske længe efter, du er vel hjemme igen.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her