Forside Politik Kommentarer 2011 Kreditvilkår stram...

Kreditvilkår strammes marginalt

10. oktober 2011

Bankernes kreditvilkår over for virksomheder er strammet marginalt i 3. kvartal 2011. Det viser Nationalbankens seneste udlånsundersøgelse.

Den svage stramning i kreditgivningen skyldes i høj grad den svage samfundsøkonomiske udvikling, der øger risikoen for nedskrivninger (se figur), samt uroen på de finansielle markeder, der giver højere omkostninger for bankerne.

Modsat bidrager konkurrencen blandt banker samt en højere risikovillighed derimod positivt til kreditvilkårene samlet set.

- Bankerne forventer også i det kommende kvartal, at kreditvilkårene over for virksomheder bliver marginalt strammere. Det skyldes især øgede finansieringsomkostninger for bankerne samt en øget risikobedømmelse. Bankerne forventer, at dette vil bidrage til højere priser for udlån i det kommende kvartal, siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

Lavere efterspørgsel

Samtidig oplever bankerne en lavere efterspørgsel efter lån. Blandt eksisterende virksomhedskunder er efterspørgslen faldet for tredje kvartal i træk, mens bankerne for første gang i over et år oplever et fald i efterspørgslen efter lån fra nye kunder.

- Bankerne forventer, at efterspørgslen efter lån fra eksisterende kunder vil stige en smule i næste kvartal, mens efterspørgslen fra nye kunder ventes at falde yderligere, siger Niels Storm Stenbæk.

I euroområdet viste den Europæiske Centralbanks udlånsundersøgelse i sidste uge, at bankerne stramning af kreditvilkårene over for virksomheder var markant. I euroområdet bidrog bankernes adgang til finansiering såvel som generelle økonomiske forhold til stramningen.

Figur 1: Bankernes kreditvilkår (klik på figur for at se den i pdf)

Bankernes_kreditvilkaar_432_101011

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her