Forside Politik Kommentarer 2011 Nye krav betyder h...

Nye krav betyder højere rentemarginal

6. maj 2011

Nye krav til bankerne om bedre polstring og pres på indtjeningen er medvirkende til, at bankerne er nødt til at hæve rentemarginalen. Det vil sige, at kunderne skal vænne sig til en situation, hvor det ikke længere er historisk billigt at låne penge.

Dagbladet Poltiken bringer i dag en historie, der fortæller, at kunderne ikke ser samme effekt af Nationalbankens rentestigning på deres indlån i bankerne, som på udlån og kassekreditter.

Finansrådet vurderer, at bankkunder igen skal vænne sig til en økonomisk situation, hvor det vil koste mere at låne penge, end vi har set i de seneste år med historisk lave renter.
I de kommende år må vi forvente, at rentemarginalen (dvs. forskellen mellem bankernes ud- og indlånsrente) vil stige yderligere. Det er særligt de kommende reguleringskrav, som vil betyde, at bankerne skal være bedre polsteret i fremtiden. Sammen med et krav om mere stabil finansiering betyder det pres på bankernes indtjening, og kunderne kan opleve dette i form af en højere rentemarginal.

I årene op til den økonomiske krise faldt rentemarginalen. Det hang blandt andet sammen med, at den høje aktivitet i de gode år betød lavere tabsrisici for bankerne, og derved kunne udlånsrenterne presses ned.

Endelig skal bankerne ligesom andre virksomheder tjene penge. På det seneste har bankerne igen været presset på renteindtægterne. En høj konkurrence om de bedste udlånskunder og mere intensiv konkurrence om indlån, der er bundet i længere tid, har betydet, at indtjeningen i bankerne har været presset. 

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her