Forside Politik Kommentarer 2011 Systemisk vigtige ...

Systemisk vigtige banker får ikke statsstøtte

30. august 2011

Regeringens konstatering af, at der er systemisk vigtige banker i Danmark (SIFI) er for Finansrådet et afgørende element i den nye konsolideringsaftale. Det er især vigtigt i forhold til udlandets tillid til og opfattelse af, at der er finansiel stabilitet i Danmark. Dette er også afgørende i forhold til at formidle finansiering til de øvrige danske banker via pengemarkedet.

Det er endvidere vigtigt for Finansrådet at understrege - som det desværre fejlagtigt er fremgået af flere medier -, at der ikke er tale om statsstøtte til banker, der bliver udpeget til systemisk vigtige. Og at det bliver forbundet med en række krav og dermed omkostninger at blive udpeget som systemisk vigtig bank.

SIFI-banker vil blive underlagt betingelser, der tilrettelægges i ånden af det arbejde, der i øjeblikket foregår i regi af Financial Stabilty Board. Her er man i færd med at tilrettelægge krav og regler til systemisk vigtige banker verden over. Vi kender endnu ikke de præcise krav, men der kan blive tale om øgede kapitalkrav og skærpet tilsyn. At blive udpeget til systemisk vigtig bank indebærer til gengæld nogle særlige afviklingsmodeller i tilfælde af, at den pågældende bank bliver nødlidende. Dette sker for at hindre det chok i den danske samfundsøkonomi, der ville opstå, hvis en bank med dominerende markedsandele skulle afvikles under de eksisterende afviklingsregler (typisk over en weekend). Og det sker i en erkendelse af, at det ikke vil være muligt at skabe det fornødme overblik over engagementer og kundeforhold i banker af en vis størrelse med så kort varsel. 

Det er også vigtigt at understrege, at SIFI-banker ikke vil skabe ulige konkurrence i sektoren. Alene det forhold, at det står i aftalen om konsolideringsinitiativerne, at der skal være lige konkurrence mellem SIFI'er og andre kreditinstitutter i Danmark, vil borge for dette. Det er desuden en vigtig pointe, at når nogle banker bliver udpeget som SIFI, vil det øge deres fundingmuligheder (det blive nemmere og billigere at låne på de internationale markeder), hvilket vil smitte af på den øvrige sektor. Tilliden til de mindre banker afgøres nemlig også af tilliden til hele det danske banksystem som sådan.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her