Forside Politik Kommentarer 2012 Bankerne oplever l...

Bankerne oplever lavere efterspørgsel og flere tab

9. januar 2012

Der er mindre efterspørgsel på finansiering i bankerne, viser Nationalbankens Udlånsundersøgelse for 4. kvartal 2011.

Virksomhederne efterspørger stadig mindre finansiering i bankerne. Det viser Nationalbankens netop offentliggjorte Udlånsundersøgelse for 4. kvartal 2011. Bankerne forventer desuden, at efterspørgslen vil falde endnu mere i indeværende kvartal.

Samtidigt stiger bankernes tab på især små og mellemstore virksomheder, se figuren herunder.

- I samme periode har bankerne måtte nedskrive flere virksomhedsudlån end før. Særligt på de mindre virksomheder. Det er én af konsekvenserne af det forværrede risikobillede, som det samlede erhvervsliv har stået over for det seneste halvår. Et risikobillede som ikke forbedres, så længe man ikke kan se enden på den europæiske gældskrise, siger cheføkonom i Finansrådet, Niels Storm Stenbæk.

De øgede risici ved at låne penge ud har bidraget til en svag stramning i bankernes kreditgivning. Stramningen er blandt andet kommet til udtryk i højere renter for kunderne.

- Det skyldes ikke alene de stigende tab, men også at bankernes finansierings- og kapitalomkostninger er øget på grund af uroen på især de europæiske pengemarkeder, anfører Niels Storm Stenbæk.

Figur: Efterspørgel fra og tab på bankernes mindre virksomhedskunder, 2011 (klik på figur for at se den i pdf)

Efterspoergsel_432_090112

Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her