Forside Presse Pressemeddelelser 2016 Dansk långivning i...

Dansk långivning i europæisk top

15. juni 2016

Nationalbanken konkluderer, at danske virksomheder har bedre adgang til lån i banken, end deres europæiske konkurrenter. Undersøgelsen understreger, at der er høj konkurrence blandt bankerne og lav efterspørgsel fra kunderne.
 
Samlet set tyder det på, at snakken om en dansk kreditklemme har været overdrevet, mener Finansrådets cheføkonom Niels Storm Stenbæk.
 
- Nationalbankens tal viser tydeligt, at der er god adgang til bankfinansiering for sunde virksomheder i Danmark. Konkurrencen er tilmed høj, og det giver lave priser til de gode kunder, siger Niels Storm Stenbæk.
 
Helt konkret viser tallene fra Nationalbanken, at omkring seks pct. af danske virksomheder var finansielt begrænsede i 2012, mens det var omkring ni pct. for det øvrige Vesteuropa – og endnu højere for Syd- og Østeuropa.
 
Undersøgelsen viser, at det især er meget produktive virksomheder med god soliditet, som har lettest ved at låne i banken.
 
- Nationalbanken bekræfter vores billede af virkeligheden: Så længe virksomheden er sund, så vil banken også gerne låne penge ud, siger Niels Storm Stenbæk.
 
Ifølge Danmarks Statistik angiver virksomheder nu oftere mangel på arbejdskraft end en afvisning fra banken som en begrænsning for forretningen.
 
Også de små og mellemstore virksomheder i Danmark har god adgang til banken, når man sammenligner med resten af Europa. Ifølge undersøgelser fra Europakommissionen og ECB får 4 ud 5 danske virksomheder, som søger om et lån i bank, godkendt låneansøgningen fuldt ud. I EU gælder det kun 2 ud af 3 virksomheder.
 
Yderligere oplysninger: Journalist i Finansrådet Mathias Bencke Fremmen 3016 1026
Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her