Forside Presse Pressemeddelelser 2016 Farvel til ‘6 måne...

Farvel til ‘6 måneders regel’ er farvel til misforståelser

2. maj 2016

Når Finanstilsynet, formentlig 1. juli, sløjfer den såkaldte ‘6 måneders regel’, vil også risikoen for en række misforståelser i forbindelse med kreditgivning til boligkøb, blive sløjfet. Det vurderer både Finansrådet og Realkreditforeningen, der i et fælles høringssvar til Finanstilsynet byder farvellet velkommen. 
 
- Ingen kan være tjent med misforståelser på et så vigtigt område som værdiansættelse af ejendomme. Derfor hilser vi fjernelsen af  ‘6 måneders reglen’ velkommen, siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.
 
Også direktør i Finansrådet, Ulrik Nødgaard, bakker op men understreger samtidig, at fjernelsen af reglen intet rykker ved det fundamentale og yderst vigtige princip om, at ejendomme fortsat skal vurderes og belånes ud fra markedsværdien.
 
- Investorer - og samfundet i øvrigt - kan fortsat have tillid til værdiansættelsen af de mursten, som ligger til sikkerhed for långivning. Det er afgørende, at der ikke rykkes på troværdigheden omkring værdiansættelsen og at den naturligvis fortsat er baseret på markedsværdien, siger Ulrik Nødgaard.
 
Sættes der først spørgsmålstegn ved dét, kan det nemlig få betydning for prisen på lån med pant i fast ejendom, hvor danskerne i dag jo nyder godt af nogle af Europas skarpeste priser. 
 
Baggrunden for ændringen sker efter, at den såkaldte ‘6 måneders regel’ gennem nogle år har givet anledning til både debat og misforståelser. Blandt andet fordi  ‘6 måneders reglen’  fejlagtigt blev fortolket derhen, at i områder, hvor den gennemsnitlige liggetid var over 6 måneder, skulle ejendomme værdiansættes lavere end markedsværdien.
 
På den baggrund anbefalede et udvalg under Erhvervs- og Vækstministeriet i efteråret 2015, med professor Michael Møller i spidsen, at værdiansættelses-bekendtgørelsen blev tilrettet. Nu har Finanstilsynet sendt et forslag til ændring af værdiansættelsen i høring, og de tre finansielle organisationer – Finansrådet, Realkreditforeningen og Realkreditrådet – har i dag sendt et fælles høringssvar.
 

Yderligere oplysninger:
Finansrådets pressechef Stine Luise Hansen på telefon: 3016 1009 eller på [email protected]
Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her