Forside Presse Pressemeddelelser 2017 Kun hver anden for...

Kun hver anden forælder mener, at deres barn har finansiel forståelse

13. marts 2017

Børn mangler ifølge deres egne forældre finansiel forståelse. 4 ud af 5 forældre mener faktisk, at de har nok viden til at klæde deres børn på, men forældrene inddrager alligevel ikke børnene i familiens økonomi. Det viser nye tal fra Finans Danmark, som påpeger, at der er et stort behov for at børn og unge bliver klædt godt på til at håndtere penge og økonomi. Det skal Pengeuge rette op på.
 
Kun lidt mere end hver anden forælder mener, at deres børn har tilstrækkelig med finansiel forståelse i forhold til deres alder. Godt 4 ud af 5 forældre føler, at de har nok viden til at lære deres børn om finansielle forhold, og 3 ud af 4 mener tilmed, at de er et godt økonomisk forbillede for deres børn.
 
”Det er en god start for vores samfund, at forældrene føler sig klædt på til at give finansiel forståelse videre til deres børn. Det er vigtigt, at man får et godt afsæt og en god finansiel forståelse i en tidlig alder. Kun på den måde kan vi sikre, at vores børn ikke ender som dårlige betaler senere i livet”, siger PA-chef i Finans Danmark Mads Rørvig.
 
Tal viser, at 50.000 unge er fanget i RKI. Det skal der rettes op på. Det sker kun gennem oplysning og dialog, og her har både skole, samfund og forældre et ansvar lyder det fra Finans Danmark.
 
Både forældre og skolen har et ansvar
Danskerne mener, at børn bør lære om privatøkonomi i hjemmet og i skolen.

4 ud af 5 danskere erklærer sig enig eller meget enig i udsagnet, at børn bør lære om privatøkonomi i hjemmet, mens 3 ud af 4 danskere mener, at børn bør undervises i privatøkonomi i folkeskolen.
 
 
 
”Vores undersøgelse viser, danskere vægter finansiel forståelse højt og mener, at børn bør undervises i det. Det gælder både hjemme og i skolen. Den opgave løfter vi i Finans Danmark med Pengeuge, hvor vi tager rundt på landets folkeskoler og lærer børnene om økonomi og penge, siger Mads Rørvig.
 
Forældre inddrager ikke deres børn i familiens økonomi
Blot 42 pct., eller hvad der svarer til to ud af fem forældre fortæller deres børn, hvad de tjener, mens 37 pct. fortæller deres børn, hvad de skylder. Knap 2 ud af 3 forældre drøfter meget ofte eller ofte med deres børn vigtigheden af at afveje forbrug i dag mod opsparing.  Lidt under hver anden drøfter budgetlægning og finansielle målsætning med deres børn, mens 2 ud af tre inddrager deres børn i, hvilke omkostninger der er forbundet med deres fritidsaktiviteter.
 
”Det er positivt, at vores undersøgelse viser, at forældrene gerne vil tage opgaven på sig med at lære deres børn om penge. Men det betyder også, at danske forældre skal blive bedre til at inddrage børnene i familiens økonomi. Der skal snakkes om, hvad det vil sige, at tjene penge, hvad ting koster og hvad det har af konsekvenser at skylde penge væk og fx ende i RKI, understreger Mads Rørvig og slutter:
 
”Jeg vil opfordre forældrene til at orientere sig på Pengeuges hjemmeside. Her kan man få gode og sjove tips til at lære børn om finansiel forståelse.
 
For yderligere information
Kontakt Finans Danmarks pressechef Stine Luise Hansen på telefon: 30 16 10 09 eller på [email protected]
Læs mere om Pengeuge >

Kilde: Finans Danmark rapport ”Unge gæld og opsparing”, marts 2017

Se NOPAs guide til lommepenge >
Vi samler statistik ved hjælp af cookies. Surfer du videre, accepterer du dette. Afvis her